TOLIAR SI U VÁS DOMA EŠTE NÁJDE SVOJU CHUŤ

04.10.2023

Toliar - je remeselný, mäkký, trojkrémový syr s ušľachtilou bielou plesňou na povrchu, s pridanou smotanou, čo mu dáva extra krémovú textúru a vysoký obsah tuku (okolo 75% v sušine). Mladý syr má jemnú, smotanovo-mliečnu chuť, zatiaľ čo zrelší syr môže mať zemitejšie, výraznejšie tóny - štipľavosť. 

Skladovanie - Dozrievanie

1. VLHKOSŤ JE KĽÚČOVÁ

Toliar prirodzene vytvára okolo seba vlhkosť, ktorú potrebuje na to aby nevyschol a nestvrdol. Dôležité je, aby bol skladovaný v prostredí, v ktorom si tú vlhkosť bude udržiavať. Najlepšie je vybrať syr z pôvodného obalu do ktorého Vám ho zabalíme na prevoz, prípadne ho držať v ňom max. 2 dni. 

2. IDEÁLNE SKLADOVANIE

Následne ho preložíte papierom na pečenie a uskladníte v plastovej nádobe s uzáverom (primerane veľkej na množstvo syra). Takto si vytvorí vlastnú mikroflóru a môže bezpečne dozrievať. 

3. NECHAJTE HO DOZRIEVAŤ

Syr skladujte v chladničke v nádobe. Pravidelne kontrolujte jeho stav. Toliar môžete nechať dozrievať v chladničke niekoľko dní až týždňov, podľa chuti. Čím dlhšie, tým výraznejšia chuť a krémovejšie vnútro. Pri nákupe Vám bude oznámené v akom štádiu sa syr nachádzka a ako dlho si ho viete nechať dozrievať.

Tip na záver: 

Ak sa v nádobe vytvorí prebytočná vlhkosť, jednoducho ju jemne zotrite papierovou utierkou.